Ce este Tae-bo?

     Ultima moda in materie de exercitii fizice, o combinatie de Tae Kwon Do, aerobic, balet, karate, box, dans hip-hop si antrenament cu greutati se numeste Tae Bo (Total Awareness Excellent Body Obedience) si a fost dezvoltat in anii ‘80 de catre Billy Blanks, centura neagra in 6 arte martiale si de 7 ori campion mondial. Regimul de antrenament este aerobic, benefic pentru sistemul cardiovascular, insa cel mai important lucru in legatura cu Tae Bo este pentru majoritatea practicantilor modul in care se ard caloriile.
     Intr-o ora de antrenament veti arde cam 500-800 calorii comparativ cu 300-400 calorii pierdute in timpul unui antrenament clasic de aerobic. Imbunatateste echilibrul, coordonarea, mobilitatea, intareste musculatura si chiar sistemul osos.
     Este foarte popular printre femeile cu virsta intre 20 si 30 ani, insa este destinat tuturor categoriilor de persoane, oricine putind practica si beneficia de pe urma antrenamentului de Tae Bo. Mai mult decit atit antrenamentul poate avea loc chiar si in casa neavind nevoie de nici un echipament.
     Singura precautie este ca sedentarii, in special cei de peste 30 ani si cei supraponderali, sa inceapa incet, cel putin pentru 8 saptamimi. Billy Blanks spunea despreTae Bo ca iti da o putere pe care nu realizezi ca o ai. Aceasta te imputerniceste si te face sa te simti mult mai bine. Nu te dezvolti numai fizic, ci si spiritual.
     Multi vor crede ca invata o arta martiala, insa nu este un curs de autoaparare si deci nu ar trebui sa folositi aceste tehnici in afara salii de antrenament. Exercitiile cu un grad mai mare de dificultate, care implica lovituri inalte de picior si sarituri, sint caracterizate de o mare solicitare a intregului corp si sint cele care va vor ajuta sa ardeti calorii; exercitiile usor de executat nu vor face decit sa va mentina in forma.

Iata citeva sfaturi pentru practicarea in siguranta a Tae Bo-ului:

1. Executa incet, jos si usor loviturile de picioare si pumni. Orice ati face, nu incepeti sa azvirliti pumnii si picioarele inca de la primul antrenament. Progresati incet si loviti cu picioarele jos, in special la loviturile laterale si la cele prin intoarcere. Trebuie sa stiti ca in artele martiale picioarele sint arme cu care se loveste asupra partii inferioare a corpului, iar cu pumnii se loveste asupra partii superioare a corpului.

2. Nu mai mult de 3 antrenamente pe saptamina. Daca vreti sa practicati acest sport cit mai mult timp, incepeti cu un antrenament pe saptamina si treptat sa ajungeti la 3. In cazul in care mai practicati o alta arta martiala sau sinteti o persoana cu o foarte buna conditie fizica, puteti mari numarul de antrenamente.

3. Alternati perioadele de antrenament intens cu cele de antrenament usor. Trebuie ca dupa o perioada in care v-ati antrenat intens sa urmeze o perioada de recuperare in care miscarile sint executate usor. Astfel reduceti sansa de a va simti obositi sau plictisiti.

4. Alegeti-va un antrenor specializat. Instructorul trebuie sa fie atestat ca instructor de fitness si, in plus, sa fi practicat box sau arte martiale.

5. Incalziti-va bine inainte de antrenament. Trebuie sa faceti o incalzire foarte intensa care sa cuprinda exercitii de mobilitate pentru tot corpul. Astfel veti evita accidentarile cauzate de rupturi sau intinderi musculare.

6. Faceti un control medical. Este foarte important sa faceti un control medical inainte de a incepe practicarea TaeBo-ului, pentru a fi siguri ca nu prezinta nici un risc pentru dvs.acest tip de antrenament.